Välkommen till min (o)perfekta blogg.


Letar du efter inspiration till det perfekta hemmet, med tomma ytor och chicka detaljer? Då har du kommit helt fel.

onsdag 18 augusti 2010

Ölkokta fläskkotletter.

Jag och maken är lite glada, för jag fick en kommentar om att både han och jag skrivit om ölkokta fläskkotletter och personen i fråga ville ha recept. Vi kände inte igen signaturen, som någon vi känner och insåg att vi kanske har någon för oss helt okänd, som följer våra bloggar - vad spännande!
Självklart delar vi med oss av godheterna:

De ölkokta fläskkotletterna har egentligen inget recept, utan mer ett tillvägagångssät som har jobbats fram vartefter. Det var jag som testade de första gångerna, eftersom jag varit på ölkurs och fått så mycket god mat, varav det mesta var kokt i öl. Vi skulle ha fläskkotletter här hemma och de brukar bli så torra, så jag testade att hälla i den öl vi hade hemma. Det var en av våra "husöl", Samuel Adams Boston Ale. Det fungerade ju alldeles utmärkt. Sedan har det som sagt rullat på. Vi har kokt i allt från kraftiga belgare, till lättare lager, men till slut kommit fram till att allra bäst gillar vi nog att koka ölen i stout:
Recept:
Stek kotletterna i smör (äkta vara tack) med salt och peppar, ganska så hårt, för att få god stekyta. Jag brukar oftast ta hans hemblandning av salt, där det ingår chiliflarn. Han brukar tillsätta persilade, för att få lite vitlökstouch. Man kan med gott resultat sätta till lite soja i sista stekningen, för extra sälta och fyllighet. Sen häller man på förslagsvis Guinness och låter koka i uppåt en timme. Vi brukar servera med klyftpotatis och någon av de godare kalla bearnaisessåserna, eller potatisgratäng med ädelost (ska be maken om receptet på den, för den har jag aldrig gjort.) Självklart måste man ta av den goda skyn till också.
Vore väldigt roligt att få höra hur det smakade!

4 kommentarer:

Mary sa...

Hejhej
Tack så mycket för receptet! Klart jag meddelar vad det smakade och tar gärna receptet på potatisgratängen också, så provar jag det tillsammans.
MVH
Mary en läsare från Ludvika:)

Jenny sa...

Låter härligt! Jag ska lägga det på lager inför framtiden :)
Kram!

Mary sa...

Hej
Rapportering av receptprovande:)
Det var riktigt, riktigt gott! Kokade fläskotletterna i guinness och de blev härligt möra med en fyllig smak. Till det hade jag klyftpotatis och bearnaisesås. Var underbart gott att mosa lite på klyftpotatisen så att den sög åt sig ölskyn och sen doppa i bearnaisesåsen. Vi kommer helt klart laga detta många gånger till!
Tack för en smakupplevelse.
MVH
Mary

Dammråttan sa...

Men, å vad kul att höra! Ska klämma maken på det andra receptet med. Det får bli under helgen. När jag jobbar orkar jag oftast ingenting, mer än krama barn och läsa lite mail.